Selecteer een pagina

Leren luisteren naar je lichaam

Een innerlijke weg naar meer verbinding, balans en ontspanning

Het wordt zo vaak geadviseerd dat je meer of beter moet luisteren naar je lichaam, om het rustiger aan te doen, grenzen aan te voelen, stress te vermijden of te voorkomen en ga zo maar door. Redenen genoeg om op te noemen. Hoe leer je nu te luisteren naar je lichaam en daar ook nog eens gehoor aan te geven? Als je dat laatste niet doet ben je niet trouw aan jezelf. Als je wel gehoor geeft aan wat jouw lichaam nodig heeft, ontwikkel je zelfvertrouwen.

Eugene Gendlin, een Amerikaanse psycholoog en filosoof, onderzocht waarom sommige cliënten baat hadden bij psychotherapie. Het bleek dat deze cliënten eerst stil werden, dan van nature met hun aandacht naar binnen gingen om het gevoel te verkennen voordat ze zich uitspraken. Het onderzoeken van het gevoel gaf duidelijkheid, heling, zelfkennis, bewustzijnsvergroting en het gedrag veranderde. Dit proces heeft hij verder in zes focusing-stappen uitgewerkt.

Leren luisteren naar je lichaam kan iedereen leren middels focusing. Je geeft aandacht aan een vaag of onbestemd gevoel in je lichaam. Door focusing ga je met innerlijke aandacht naar binnen, je luistert en ervaart wat er van binnen werkelijk gezien wil worden: de felt sense. Het waargenomen gevoel van binnen zoals die brok in je keel, de knoop in je maag of een vaag gevoel van binnen kan je door focusing onderzoeken.

Dit onderzoeken doe je door het scannen van je lichaam, vooral het buik-, borst- en keelgebied. In dit gebied ga je op een rustige ontvankelijke manier kijken zodat het proces op een diepere laag zich kan ontvouwen. Vanuit een veilige plek in je lichaam, op een zelf gekozen afstand kun je dit gevoel gaan bekijken en onderzoeken zodat jij je er niet mee hoeft te identificeren. Een betekenisvol gevoel komt naar voren waarbij een woord, beeld of sensatie past. Na het onderzoeken van het waargenomen gevoel, kies je de voor jouw juiste stappen in een bewust gekozen richting omdat jij beter voelt wat je wilt en wat bij je past.

Wil jij leren luisteren naar je lichaam?

Heb je behoefte om dit traject individueel te volgen dan biedt Your Way je deze mogelijkheid. Een los consult om te leren luisteren naar je lichaam middels focusing bedraagt € 95,-  per 1 uur en 15 minuten.

Wil je liever dit traject met meerdere mensen volgen in groepsverband dan is dit mogelijk tot maximaal 4 personen. Dus stel zelf een groep samen en kom deze bijeenkomsten volgen of laat je op de wachtlijst zetten totdat er een groep is samengesteld. Datums worden later bepaald. Bij meerdere personen duren de lessen 2 uur. De consulten en het traject worden gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar afhankelijk van je aanvullende polis.

Wil je graag een afspraak maken of bespreken wat ik voor je kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op.