Selecteer een pagina

Hooggevoeligheid


Vijftien tot twintig procent van de bevolking bestaat uit mensen met een hooggevoeligheid. Je hebt een gevoeliger zenuwstelsel dan de gemiddelde mens waardoor je eerder stressgerelateerde klachten kunt ontwikkelen. Je neemt gevoelens en/of gedachten over van anderen in een gezelschap of op afstand waardoor de eigen emoties en emoties van anderen intenser worden ervaren en je stemming zomaar kan overslaan.

Je voelt de behoeften van een ander sterk aan waardoor jij jezelf kunt verliezen in het zorgen voor de ander en moeite hebt om je grenzen te ervaren en deze aan te geven. Je kunt sneller last krijgen van stemmingswisselingen, stressklachten of vermoeidheid. Je energie loopt leeg in contact met anderen of in een drukke omgeving waardoor jij je leeggezogen voelt en je energie weglekt. Dit kan problemen geven op sociaal gebied omdat jij je niet meer op je gemak voelt en je lichaam gaat reageren door allerlei signalen af te geven. Je voelt stemmingen en sferen goed aan wat jou kan verwarren omdat mensen naar buiten toe een ander beeld afgeven.

Het anders zijn dan de meeste mensen kan raken aan je gevoel van eigenwaarde. Dit anders zijn accepteren zal ten goede komen aan het gevoel van eigenwaarde en maakt jou tot een uniek mens die zijn persoonlijke kwaliteiten en talenten kan gaan ontwikkelen als je leert accepteren dat je anders bent. Tevens is het een kracht omdat je een sterk inlevingsvermogen en intuïtie hebt of kunt ontwikkelen en je makkelijk op een ander kunt afstemmen. Intuïtie is een innerlijk proces dat bestaat uit een helder weten, horen, zien en voelen. Intuïtie kun je ontwikkelen door de innerlijke signalen te herkennen en daarop te vertrouwen en er naar te handelen. Dat vraagt om zelfbewustzijn op meerdere energieniveaus waaruit het energieveld bestaat.

Belangrijk is de verbinding met het lichaam, het goed lijfelijk te voelen en goed te aarden. Leren omgaan met hooggevoeligheid is mogelijk door bepaalde oefeningen die je weer rust geven en dichtbij jezelf brengen. Je leert beter onderscheiden welk gevoel van jou is en wat bij de ander thuis hoort waardoor je de stressklachten leert omzetten en jij weer in jouw kracht komt te staan.

Leren omgaan met hooggevoeligheid is mogelijk door bepaalde oefeningen die je weer rust geven en dichtbij jezelf brengen. Je leert beter onderscheiden welk gevoel van jou is en wat bij de ander thuis hoort waardoor je de stressklachten leert omzetten en jij weer in jouw kracht komt te staan. Belangrijk is dat je voor jezelf een veiligheid creëert en goed voor jezelf gaat zorgen. Daar kan bewustwording je bij helpen door te leren de aandacht bij jezelf te houden, bij jouw behoeften en minder gericht te zijn op je omgeving waardoor je keuzes kunt maken die jou weer op weg helpen.

Wil je graag een afspraak maken of bespreken wat ik voor je kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op.